reklama

Podle 38 procent lidí by měl dovládnout do řádných voleb nynější koaliční kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v demisi. Přes 60 procent dotázaných nechce předčasné volby.

Více než 28 procent dotazovaných si myslí, že za současné situace by měl prezident Miloš Zeman demisi Sobotkovy vlády přijmout a jmenovat premiéra ze stávající koalice. Další více než pětina respondentů se přiklání k možnosti, že by Zeman měl odkládat demisi až do řádných voleb, které se konají v říjnu. Stejný podíl lidí si myslí, že Zeman by demisi vůbec neměl přijímat. Desetina lidí se přiklání k vypsání předčasných voleb, jen sedm procent si přeje, aby prezident za nynější situace jmenoval úřednického premiéra.

Důvody, které Sobotku vedly k rozhodnutí odstoupit s celou vládou, se ztotožnilo nebo jim spíše rozumí přes 55 procent dotazovaných. Za dostatečné je ale podle průzkumu považuje jen bezmála 37 procent voličů.

Polovina dotázaných se domnívá, že měl premiér kvůli nejasnostem v původu majetku a možným daňovým podvodům raději odvolat Andreje Babiše (ANO) z postu ministra financí. Téměř 43 procent lidí si to ale nemyslí.