Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrchní soud otvírá kauzu lihové mafie

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci nařídil na začátek června jednání v kauze takzvané lihové mafie, obžalováno je osm mužů v čele s podnikatelem Radkem Březinou.

Takzvaná lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně.

Za obchody s nelegálním lihem s rekordní škodou přes šest miliard korun uložil před půldruhým rokem krajský soud obžalovaným tresty od čtyř do 13 let, jeden z mužů dostal podmínku. Většina z nich se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání žalobce.

"Ve věci obžalovaného Radka Březiny a spol. bylo nařízeno veřejné zasedání, a to na dny 6. června až 8. června. Blíže se k věci či důvodům, proč bylo veřejné zasedání nařízeno na tři dny nebudu vyjadřovat, a to až do doby, než předvolání či vyrozumění o veřejném zasedání obdrží všichni dotčení účastníci řízení," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Olomoucký krajský soud v kauze rozhodl v prosinci 2015. Nejvyšší trest z organizované skupiny dostal Radek Březina, naopak nejnižší, čtyřletý trest jeho bratr Tomáš, který jako jediný získal status spolupracujícího.

Proti rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolalo sedm z osmi obžalovaných včetně lihového bosse Radka Březiny. S rozsudkem souhlasil pouze jeho mladší bratr Tomáš, i jeho kauzou se však bude odvolací soud zabývat. Žalobce podal v tomto případě odvolání, žádá stejně jako u jeho bratra Radka a obžalovaného Lubomíra Kaláče propadnutí celého majetku. Odvolání žalobce podal také u dalších obžalovaných. Přísnější trest požaduje u Radka Březiny, Rostislava Hanulíka a Tomáše Pantlíka, který jako jediný vyvázl s podmínkou. Radku Březinovi navrhuje zvýšit třináctiletý trest o čtyři měsíce na maximální hranici. "Měl by z principu dostat nejpřísnější trest," řekl již dříve ČTK žalobce Miroslav Stoklásek.

Naopak u Lubomíra Kaláče, který dostal devět let a dva měsíce, podal žalobce odvolání v jeho prospěch, žádá mírnější trest.

Témata:  Radek Březina kauza lihová mafie Olomouc soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy