Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Telička jde proti Babišovi. Chce jasný postoj k nahrávkám

Pavel Telička (ANO), místopředseda Evropského parlamentu
Pavel Telička (ANO), místopředseda Evropského parlamentu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Na politické dění v Praze dnes reagoval také místopředseda europarlamentu Pavel Telička (ANO). Podle něj by měl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zaujmout jednoznačný postoj k nahrávkám, které naznačují, že ovlivňoval média. Zkritizoval také premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloše Zemana.

Podle Teličky je třeba vědět, zda Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila, a europoslanec by tyto otázky chtěl s šéfem hnutí probrat osobně.

"Měl by veřejnosti (Babiš) vysvětlit, zda se nahrané rozhovory uskutečnily či nikoliv, z čí iniciativy k nim došlo, jestli se detailně seznámil s informacemi, o nichž se na nahrávkách mluví a jak s nimi případně naložil," míní Telička.

Telička dnes také uvedl, že za chaotické pokládá poslední kroky premiéra Bohuslava Sobotky. "Dramatická změna premiérova názoru na řešení vládní krize nesvědčí o promyšlené strategii a jen prohlubuje nestabilitu, do níž zemi vede," napsal Telička. Politováníhodný je podle něj také způsob, jakým se k řešení krize postavil Zeman, který "se bohužel nedokázal povznést nad osobní nevraživost vůči premiérovi".

Řadu otázek však podle Teličky vyvolávají právě i nedávno zveřejněné nahrávky, na nichž Babiš údajně hovoří s redaktorem Mladé fronty Dnes. "Měli bychom se dozvědět, jestli příslušné orgány vyšetřují, kdo a proč nahrával vysokého ústavního činitele ČR a jestli se tyto orgány budou zabývat i znepokojivými informacemi, o nichž se na jedné z nahrávek hovoří," uvedl politik hnutí ANO.

"Zároveň bychom ale měli vědět, zda Andrej Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila," napsal Telička a připomněl, že Babiš se stal politikem mimo jiné kvůli nepřijatelnému stylu vládnutí svých předchůdců. Objektivní pozorovatel musí podle Teličky uznat, že hnutí ANO je pro českou politiku nesporným přínosem.

Témata:  Pavel Tělička Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy