Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 už nepožaduje rozpuštění Sněmovny

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční TOP 09 ustoupila od snahy vyvolat mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny, což by otevřelo cestu k předčasným volbám.

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera to zdůvodnil změnou situace kolem pádu vlády i nízkou podporou návrhu mezi ostatními sněmovními frakcemi.

"Změnila se dramaticky situace. Vláda nebude v demisi, ale naprosto logicky má být odvolán ministr financí," řekl dnes ČTK Kučera. Narážel tím na skutečnost, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dopoledne oznámil, že nepodá dříve avizovanou demisi, ale navrhne odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). "Nechtěli jsme dát do rukou prezidentovi Miloši Zemanovi rozhodující moc, kam se bude dál vyvíjet složení nové vlády," podotkl Kučera.

Navíc jednání se zástupci dalších sněmovních stran podle Kučery ukázalo, že podpora návrhu na rozpuštění Sněmovny by nebyla významná. Dolní komora musí takový návrh schválit ústavní většinou, tedy hlasy nejméně 120 z 200 poslanců.

Předčasné volby by měly význam výhradně v červnu, zopakoval Kučera stanovisko TOP 09. Zářijový termín, jak o něm mluví ODS, nemá podle něho význam vzhledem k tomu, že řádné volby jsou vyhlášeny na říjen.

Témata:  TOP 09 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy