Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s vládní krizí? Kandidáti na prezidenta promluvili

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha - Kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš, Michal Horáček a Marek Hilšer by ministra financí Andreje Babiše odvolali. Názor současné hlavy státu Miloše Zemana, že demise premiéra není demisí celé vlády, označil expředseda Akademie věd za svérázný výklad.

Horáček sdělil, že by se do současné situace nikdy nedostal. "Uznávám totiž ústavu včetně nepsaných ústavních zvyklostí, tudíž bych bezodkladně přijal demisi (Babiše) a zahájil jednání se všemi relevantními politickými činiteli," uvedl. Dodal, že by bez ohledu na osobní sympatie či antipatie, striktně nadstranicky vyslechl jejich stanoviska a společně by hledali schůdné cesty.

Pokud by je nenalezli, začal by prosazovat vlastní řešení. "Ve snaze co nejdříve uklidnit rozkolísané prostředí, jehož nevyzpytatelnost nesvědčí nikomu, bych parlamentním stranám důrazně doporučil, aby se Sněmovna svižně dohodla na svém rozpuštění," uvedl. To by umožnilo předčasné volby.

Drahoš by si Sobotku a Babiše na Hrad ještě před vygradováním sporu do absurdních rozměrů. Když už krize nastala, je podle něj nejlepší, aby vláda dovládla, byť v mírné obměně, do řádného termínu voleb.

"Být prezidentem, neztrácel bych čas předstíráním, že nevím, co se děje a jak to premiér myslí. Přijal bych jeho rezignaci a tím i demisi vlády, vyslechl si názory a návrhy aktérů a na tomto základě se pak snažil hledat co možná nejrychlejší řešení," dodal. Za nejrychlejší řešení by považoval jmenování vlády tvořené současnými koaličními stranami bez Sobotky a bez Babiše. Zeman by podle Drahoše měl přistoupit k odvolání Babiše bez zbytečných odkladů.

Hilšer by v nastalé situaci okamžitě svolal schůzku s premiérem a zjistil důvody jeho rozhodnutí. "V okamžitém sledu bych se setkal s předsedy koaličních stran a následně s předsedy dolní a horní komory Parlamentu. Vyhodnotil bych situaci a znovu bych se sešel s premiérem, abych ho mezi čtyřma očima informoval o svém pohledu na věc," sdělil ČTK.

V otázce demise předsedy vlády se kloní k výkladu ústavy, že jde o demisi celé vlády. Přesto vidí důvody, proč by se v řešení situace neunáhloval a snažil se přesvědčit premiéra, aby vládní krizi řešil jinak než položením celé vlády.

Hilšer odsoudil čtvrteční chování Zemana při setkání na Hradě se Sobotkou, označil ho na nedůstojné až hulvátské, které ho jako občana hluboce pobuřuje. Dodržování elementárních pravidel slušného chování je podle něj na prvním místě.

Témata:  Jiří Drahoš Michal Horáček Miloš Zeman demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy