Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klausova kritika migrační krize: Chybí dialog, mluví spolu lidé se stejným názorem

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Česku chybí dialog o migraci. O tématu mezi sebou na svých setkáních diskutují jen členové skupin se stejným či podobným názorem. Na konferenci s názvem Evropa v imigrační krizi to dnes řekl bývalý prezident Václav Klaus. Ten dlouhodobě patří ke kritikům EU, staví se proti přijímání migrantů.

"Seriózní dialog na klíčové téma stále ještě nenastal. Není, kde ho realizovat. Jsou organizovány pouze monology, setkání těch, kteří mají stejný nebo blízký názor," uvedl Klaus. Podle něj to dokládá i výběr řečníků na dnešní akci. Konference se totiž vedle studentů účastnili pouze konzervativci a Klausovi příznivci. "Ta druhá strana tu není," podotkl bývalý prezident.

Klaus řekl, že všechny argumenty k migraci jsou už známé a kdo se s nimi dosud neseznámil, je lajdák. Podle bývalého prezidenta je v Evropě "hluboká krize i bez jakékoliv migrace". Příčinou migrační krize pak není rozvrat v severní Africe a na Blízkém východě, ale ve vině západu "za neúspěšné vojenské intervence a násilný vývoz demokracie", uvedl bývalý prezident. Míní, že za chaos může přijímání "doktríny lidských práv", opuštění tradičních evropských hodnot a europeismus s prohlubující se integrací. Jiné skupiny podle Klause v Evropě existovat mohou, měly by být ale jen "vítanou kuriozitou či atrakcí".

Konferenci pořádala soukromá Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů. Zorganizovala ji při příležitosti letošního Dne Evropy. "Kdybych věděl, že je to ke Dni Evropy, tak bych svou účast nepotvrdil. Nemám nic proti Evropě, ale proti instituci, která takové nesmysly jako Den Evropy vyhlašuje," řekl v úvodu své řeči bývalý prezident. Dodal, že je to jeho taktika a nejoblíbenější téma hned na začátku znervóznit a zneklidnit organizátory akce a urazit je.

Den Evropy se slaví od roku 1986 a připadá na 9. květen. V tento den v roce 1950 navrhl francouzský ministr zahraničí Robert Schuman vytvoření uskupení zemí kvůli těžebnímu a hutnímu průmyslu. Rok nato se podepsala dohoda o Evropském sdružení uhlí a oceli (ESUO), které se stalo jedním ze základních kamenů EU.

Témata:  Václav Klaus uprchlíci EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy