Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční vlci v Praze na Olšanech uctili padlé sovětské vojáky

Příjezd nočních vlků ke hrbitovu Olšany v Praze
Příjezd nočních vlků ke hrbitovu Olšany v Praze
Foto: YouTube

Praha - Ruští motorkáři z klubu Noční vlci spolu s dalšími sympatizanty dnes odpoledne uctili na pražských Olšanských hřbitovech památku sovětských vojáků padlých při osvobozování Prahy.

Před hřbitovy dorazila po druhé hodině odpolední víc než stovka motocyklů, řada z nich měla české nebo německé značky. Čekaly na ně desítky sympatizantů, na akci dohlížely asi dvě desítky policistů.

Jejich příznivci během hodinového čekání pouštěli populární ruské písně, drželi ruské vlajky, vidět byla i vlajka česká nebo slovenská. Motorkáři pak u pomníku na pohřebišti pokládali věnce a drželi minutu ticha.

Řada přítomných na sobě měla svatojiřskou stuhu s oranžovým a třemi černými pruhy, historický symbol ruské válečné pýchy. V roce 2014 se v Rusku stala i symbolem snah o připojení takzvaného Nového Ruska, tedy východních regionů Ukrajiny.

Ruští motorkáři přijeli do Prahy z Brna, kam předtím dorazili z Bratislavy. Pokračovat mají do Drážďan a cílem jejich cesty je Berlín. Jejich letošní akce se koná pod názvem Cesta vítězství 2017. Padlé vojáky uctívají i na dalších místech. Podobnou akci uspořádali i loni.

Členové motocyklového klubu jsou kritizováni za nacionalismus, jejich hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie. Jsou také známí blízkým vztahem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Praha Sovětská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy