Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nových případů HIV v Česku ubylo

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Počet nových případů nákazy virem HIV v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně klesl zhruba o třetinu. Lékaři jich letos do konce března zaznamenali 68, loni bylo nových případů za první tři měsíce roku 95.

Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS na webu Státního zdravotního ústavu. V březnu byla zaznamenána i nákaza krevní transfuzí, dotyčný člověk se ale nakazil před lety v cizině.

Za samotný letošní březen přibylo 29 nových případů HIV, z toho u šesti lidí již propukla nemoc AIDS, kterou vir způsobuje. "Byl zaznamenán jeden zcela ojedinělý případ přenosu HIV související s krevní transfuzí, který se týkal cizince s dlouhodobým pobytem. K nákaze došlo před mnoha lety v Rusku," sdělil ústav.

Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali do konce letošního března celkem 2974 případů nákazy HIV, a z toho 552 případů nemoci AIDS. Dohromady 265 lidí s AIDS od roku 1985 zemřelo.

Loni za celý rok nárůst počtu lidí nakažených HIV v Česku zrychlil. Nových případů se v roce 2016 objevilo 286, což bylo meziročně o 20 více. Nárůst počtu nových případů HIV pozorují odborníci od roku 2002, odkdy roční počty nových případů stouply téměř šestinásobně. "Nad rokem 2017 je stále velký otazník. Začneme se konečně chovat tak, abychom neohrozili sebe a své sexuální partnery?" sdělil ČTK Miroslav Hlavatý, ředitel spolku Red Ribbon, který se zabývá prevencí AIDS a poradenstvím.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) lidé lékaři

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy