Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb láká méně voličů i v Praze

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Na francouzské velvyslanectví v Praze přichází ve druhém kole prezidentských voleb spíše jednotlivci. První kolo přitom provázel velký zájem voličů.

Na místě to zjistila zpravodajka ČTK, podle které byla atmosféra na Velkopřevorském náměstí po většinu dne klidná. Do uzavření volebních místností zbývá zhruba dvě a půl hodiny.

Kratší fronta se před ambasádou vytvořila zhruba hodinu před polednem, zbytek dne bylo prostranství před budovou spíše prázdné. O situaci před velvyslanectvím informuje i samotný úřad na twitteru. "Nečekejte na poslední chvíli, přijďte volit," vyzval po 16:00 voliče.

Podle České televize odvolilo v Praze do dvou hodin po poledni přes 1000 lidí, což je skoro 50 procent voličů v Česku. V prvním kole se na ambasádě registrovalo 2500 francouzských občanů, volit přišlo zhruba 1400 lidí. Přes 500 z nich, tedy téměř 40 procent, podpořilo Emmanuela Macrona.

Na druhém místě skončil bývalý francouzský premiér François Fillon, třetí se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová u Francouzů v Česku v prvním kole propadla, skončila pátá s výraznou ztrátou na první dvojici.

Témata:  Francie Praha volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

11. května 2024 23:41

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy