Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se dnes k odvolání Babiše nevyjádří

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes k návrhu na odvolání ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z vlády nevyjádří. ČTK to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Hrad již dříve sdělil, že se Zeman podrobně seznámí s návrhem dnes. Mluvčí nyní uvedl, že se prezident bude určitě věcí zabývat a úlohou hlavy státu je uklidnění situace. V minulých dnech Ovčáček zpochybňoval platnost návrhu a Zeman uvedl, že z vlády by měl naopak odejít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Pan prezident se bude v každém případě věcí zabývat, ale my nebudeme v žádném případě dnes poskytovat jakýkoli komentář," uvedl Ovčáček. "Úlohou prezidenta republiky je přispět k uklidnění situace, zamezení vládní, případně ústavní krize. Snahou prezidenta bude, aby do říjnových parlamentních voleb v České republice fungovala akceschopná vláda, která nebude zmítána nenávistmi a rozpory mezi dvěma představiteli," dodal.

Odvolání Babiše k 9. květnu navrhl premiér Sobotka kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní. Mluvčí Hradu poté oznámil, že Zeman chce o návrhu rozhodnout až po návratu z návštěvy Číny po 18. květnu. Podle ústavních právníků však ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

Stejný názor má i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Doufám, že (prezident) bude respektovat Ústavu a že to udělá. Ústava nedává žádnou lhůtu, takže se předpokládá, že to bude bezprostředně. Zvyklosti, které patří k ústavnímu systému, byly v minulosti naplňovány a dodržovány," řekl dnes novinářům.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

11. května 2024 23:41

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy