Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek žádá rezignaci Valachové, pro je i Okamura

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by podle opoziční TOP 09 měla kvůli policejnímu vyšetřování údajného zneužívání dotací do sportu bezodkladně rezignovat. Okamžitou demisi Valachové žádá také Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová je od pátku ve vazbě, stejně tak i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dal vyšetřování na ministerstvu školství do souvislosti s nynější vládní krizí. "Víte, mě trochu znepokojuje, že pan ministr financí, kdykoli má odpovědět na svůj problém, tak upozorňuje právě na tento problém na ministerstvu školství. Takže nutně nám všem se vkrádá otázka, zda to není akce na pomoc panu ministrovi financí," řekl Kalousek.

Andrej Babiš v neděli reagoval na kauzu s únikem nahrávek, na nichž je zachycen v rozhovoru s již bývalým novinářem a hovoří s ním o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Babiš mimo jiné novinářům řekl, že tato aféra vznikla jen proto, aby se zakryla korupce na ministerstvu školství, ve fotbale a ve sportu.

"Ale bez ohledu na toto podezření problém na ministerstvu školství, skutečnost vazebně stíhané náměstkyně je sice tisíckrát menší problém pro další vývoj demokracie, než chování pánů Babiše a (prezidenta Miloše Zemana, ale přesto je dostatečně velký problém na to, aby ministryně Valachová bezodkladně rezignovala. Patří to k politické kultuře," prohlásil Kalousek.

"Dotační skandál je pokračováním katastrofální práce ministryně školství. Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v resortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně," stojí v dnešním usnesení předsednictva SPD.

Témata:  Kateřina Valachová Miroslav Kalousek Andrej Babiš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy