reklama

Ve včerejším pořadu ČT Otázky Václava Moravce moderátor hostům a divákům připomněl, jak kdysi mluvil Miloš Zeman o současném ministru financí Andrej Babišovi (ANO). Nepřímo ho označil za podvodníka, co nedrží slovo. Dnes ho chválí jako úspěšného ministra financí a otálí s jeho demisí, kterou Zemanovi minulý týden zaslal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jak se názory prezidenta Zemana na ministra Babiše vyvíjely?

ROK 2011

Tehdejší předseda Strany práv občanů – Zemanovci, Miloš Zeman, označil zakladatele hnutí ANO 2011 Andreje Babiše za nedůvěryhodného politika. „"Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel," řekl tehdy Zeman. Pokládal to za důkaz Babišovy nevěrohodnosti, „nehledě na další podezření, které se“, jak doufá, „časem prošetří,“. Zeman také mluvil o tom, jaký by měl být český politik – především by neměl krást, podrážet a musí dodržovat uzavřeného dohody. Babiš Unipetrol získal za Zemanovy vlády v první privatizaci firmy v roce 2001 za 11 miliard korun. Později však od smlouvy odstoupil.

ROK  2013

Volební rok. Vítězem předčasných voleb do Poslanecké sněmovny se stala Sobotkova ČSSD. Hnutí ANO Andreje Babiše skončilo na druhém místě. Na počátku roku byl zvolen prezidentem Miloš Zeman, mohl tedy mluvit do vznikající koalice hnutí ANO, KDU-ČSL a ČSSD.

"Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí," řekl tehdy Zeman v narážce na možný střet zájmů, který byl s Babišem spojen. "Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci," dodal Zeman na adresu šéf hnutí ANO. "Kdyby se stal jenom vicepremiérem, byla by to ozdoba vlády. Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno," řekl tehdy Zeman pro ČTK. Babiš mu tedy ve vládě nevadil, pochybnosti několikrát vyjádřil nad možnými ministry za Sociální demokracii, byť nejmenoval. Tehdy se spekulovalo o tom, že vadit by mu měl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

ROK 2014

Tehdy pustili lidé blízcí prezidentovi Zemanovi do médií spekulace o tom, že Zeman „sází na šéfa hnutí ANO“, který by mu měl pomoci oslabit premiéra Sobotku, který ho „podrazil“ v roce 2003 při prezidentské volbě. Zeman začal z pozice prezidenta ministra financí hojně chválit.  Zejména za dohodu ohledně dolu Paskov v roce 2014. Tehdy ministr Babiš pro deník Právo připustil, že chvála prezidenta mu je příjemná. Zeman také omlouval jeho možnou spolupráci s komunistickou StB. „O tom, že je podezřelý ze spolupráce s StB, jeho voliči věděli dávno před volbami a není to žádná nová informace,“ prohlásil tentýž rok.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz prezident dál Babiše chválil. První kroky pana Babiše sleduji se sympatiemi. Zaujala mne reverze týkající se úniků u daně z přidané hodnoty, tedy nejvýživnější daně státního rozpočtu, při takzvaných karuselových obchodech a myslím si, že je to krok správným směrem a na další kroky si počkám,“ pochleboval mu tehdy. Už tehdy prezident připustil, že kdyby padla vláda Bohuslava Sobotky, mohl by jmenovat novým premiérem Babiše. „Není to vyloučeno, ale na druhé straně, pokud by se třeba ukázalo, že v řadách sociální demokracie je člověk, který dokáže sestavit koalici s většinou v Poslanecké sněmovně, tak bych nevylučoval ani tuto možnost,“ pronášel před třemi lety.

ROK 2015

Miloš Zeman pro rozhovor v MF DNES připustil i situaci, kdy by po pádu Sobotkovy vlády dal možnost dojednat Babišovu vládu novou. Za účasti ODS a TOP 09, dokonce by Zeman skousl i přítomnost Miroslava Kalouska ve vládě. Je však veřejně známo, že animozita mezi Kalouskem a Babišem je téměř nepřekonatelná. Na výroky prezidenta nechápavě reagoval sám Babiš. „Proč by padala vláda? Pracuje celkem dobře a lidé jí věří,“ řekl. Se Zemanem se v roce 2015 neshodl ani na předpokládaném vstupu Česka do eurozóny.

ROK 2016

Babiš je vážně obviňován v souvislosti s dotacemi na jeho farmu Čapí hnízdo. Proti ministrovi financí se tehdy vzedmula vlna kritika z poslaneckých lavic. Prezident Zeman ukázal zcela jiný pohled na věc. Na Babišovu farmu se za dohledu kamer a fotoaparátů přijel podívat a ministra tak podpořil. Možný dotační podvod už přitom vyšetřovala evropská protikorupční agentura a česká policie.

Po krajských volbách v roce 2016, kdy zvítězilo Babišovo hnutí a naopak propadla Sociální demokracie, Babiše opět podpořil. „Pro nás všechny to zřejmě bylo překvapení. Myslím, že si to zaslouží i za práci, kterou odvádí jako ministr financí,“ gratuloval Zeman Babišovi v rozhovoru pro deník Blesk. Podporu vyjádřil prezident ministrovi financí i v závěru loňského roku. Zeman tehdy vetoval tzv. Lex Babiš, tedy zákon o střetu zájmů. Podle Zemana byl zákon v rozporu s ústavou.

ROK 2017

Celé dění kolem vládní krize opět jasně zvýrazňuje pozitivní vztah Miloše Zemana vůči ministru financí. Podle Hradu je jediným viníkem situace premiér Bohuslav Sobotka, který si Českou republika vzal jako rukojmí. A Andrej Babiš? Jeho demisi, kterou Sobotka zaslal Hradu, si chce Zeman promyslet až po jeho návratu z návštěvy v Číně, tedy po 18. květnu.