Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprimátor Svoboda se podle soudu nemusí omluvit Rittigovi

Ivo Rittig
Ivo Rittig
Foto: Twitter

Praha - Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se nemusí omlouvat Ivu Rittigovi. Lobbista tak bude muset uhradit Svobodovi náklady soudního řízení ve výši 10.400 korun plus další částku za odvolací řízení, která teprve bude stanovena. Dnešní verdikt Vrchního soudu v Praze je pravomocný.

Podnikatel žádal omluvu za Svobodův mediální výrok, kterým politik údajně naznačil, že se Rittig podílel na jeho odvolání z funkce.

Svobodu odvolali zastupitelé při tajném hlasování v květnu 2013, nahradil ho Tomáš Hudeček (TOP 09). Svoboda pak v rozhovoru pro Lidové noviny nazvaném "Už od srpna jsme tušili, že přijde rána" řekl, že postup TOP 09 měl podporu vlivných podnikatelů. "Když se člověk dozví, že v jedné restauraci sedí vysoký činitel pražské topky s pány (Tomášem) Hrdličkou a Rittigem, tak ho to zaujme," uvedl. Schůzka se prý odehrála v den hlasování.

Podle Rittiga jsou Svobodova tvrzení smyšlená a nemají jakýkoliv reálný základ. V žalobě žádal, aby se mu bývalý primátor omluvil za neoprávněný zásah do občanské cti a lidské důstojnosti, a to jednak osobním dopisem, jednak veřejně v Lidových novinách. Finanční zadostiučinění Rittig nepožadoval, pouze náhradu nákladů soudního řízení.

"Žalobce (Rittig) je osobou veřejně známou. Pokud je někde konstatováno, že se měl nebo neměl s někým sejít, myslím si, že to není výrok, který by zasahoval do jeho osobnostních práv," uvedla předsedkyně odvolacího senátu Milena Opatrná. Dodala, že žalovaný výrok by nebyl schopen zasáhnout do osobnostních práv kohokoliv. Požadovaná omluva za něco, co měl mít žalovaný Svoboda údajně na mysli, by byla podle soudkyně nepřiměřená.

Témata:  Ivo Rittig Bohuslav Svoboda Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy