reklama

"Ministryně Valachová má můj respekt. Chápe, co je to politická odpovědnost, a má odvahu ji přijmout," poznamenal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podobně se vyjádřil i místopředseda strany Marek Ženíšek, podle kterého se rozhodla správně.

"Jsem rád, že nebudeme muset připomínat, co to je politická odpovědnost," podotkl. Poslankyně Markéta Pekarová Adamová ze stejné strany pak označila v dané situaci demisi za jediný možný krok. Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), jehož odvolání požaduje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), pak adresovala dotaz, zda se k Valachové přidá a odstoupí také.

"Odstoupení ministryně Kateřiny Valachové pokládám v současné situaci za správné a odpovědné rozhodnutí," podotkl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Šéf Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík na twitteru napsal, že Valachová projevila odpovědnost v době, "kdy někteří zásady politické kultury nectí vůbec".

Slova chvály zní také ze sociální demokracie, jíž je Valachová členem. Kromě Sobotky, podle kterého přispěla k politické kultuře, ji ocenil i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho odvedla kus práce a "je charakter". Vyjádřil víru, že Babiš si z ní vezme příklad "v zájmu státu a politické kultury".

Bývalá místopředsedkyně sociální demokracie a někdejší senátorka Alena Gajdůšková napsala, že Valachová je "formát". "Vážím si její dosavadní práce na školství i vysoké politické kultury včetně odpovědnosti vůči zemi i ČSSD," poznamenala.

Uznání vyjádřil i kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. "Oceňuji krok paní ministryně Valachové. Takto by to mělo v politice fungovat," uvedl na twitteru.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek k odchodu Valachové poznamenal, že její rozhodnutí respektuje.