reklama

Průmyslová produkce v březnu 2017 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o  4,4 %, bez očištění vzrostla o 10,9 %. Březen 2017 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,7 procentního bodu, růst o 18,4 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,18 p.b., růst o 13,0 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +1,15 p.b., růst o 16,7 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v březnu 2017 meziročně vzrostly o 14,7 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,2 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 13,9 %.

Hodnota nových zakázek v březnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 15,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 16,2 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v březnu 2017 meziročně vzrostla o 5,6 % a činila 31 564 Kč.

Průmyslová produkce v 1. čtvrtletí 2017 v porovnání se 4. čtvrtletím 2016 po vyloučení sezónních vlivů byla reálně vyšší o 3,5 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů v 1. čtvrtletí 2017 vzrostla o 5,3 %, bez očištění vzrostla o 8,0 %. V 1. čtvrtletí 2017 bylo ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o tři pracovní dny více.

"Průmysl si i nadále udržuje pozici motoru české ekonomiky a už nyní je nepochybné, že za očekávaným velmi slibným výsledkem HDP za první čtvrtletí bude stát především toto odvětví," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Díky dobrému startu do druhého čtvrtletí, který naznačují zakázky i indexy nálad i nákupních manažerů lze podle něj očekávat, že průmysl potáhne ekonomiku nahoru i nadále.

"České průmyslové produkci by se mělo dařit i do budoucna. Registrace automobilů v eurozóně sice zpomalují, nicméně to podle našeho názoru nebude mít na automobilky zásadnější vliv. Více tím zřejmě utrpí dodavatelé dílů pro západoevropské výrobce. Automobilový průmysl tedy zůstane hlavním tahounem českého průmyslu i ve zbytku letošního roku," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle partnera v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR Petra Smutného český průmysl těží z přílivu tuzemských i zahraničních zakázek a celkového optimismu v ekonomice. "Potýká se ale s nedostatkem lidí a neprospívá mu politická nestabilita v Česku ani v zahraniční," uvedl.