reklama

"Sociální demokracie přichází s iniciativou vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by začala šetřit skutečnosti úniku do médií, zneužívání moci a i úniků z policejních spisů. Je potřeba tuto věc beze vší pochybnosti odkrýt, rozkrýt a dát na stůl," řekl ministr vnitra a první místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec.

Pokud jde o nahrávky, které zachycují šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, sociální demokracie se domnívá, že záležitost není příběhem jen novináře Marka Přibila, který v době vzniku nahrávek pracoval pro MfDnes, ale celého vedení Mafry.

"Jak pánové (šéfredaktor MfDnes Jaroslav) Plesl, tak (ředitel strategického rozvoje Mafry František) Nachtigall museli vědět. Je velkou otázkou, jestli stejné praktiky nefungují i v Lidových novinách," řekl Chovanec. Dodal, že ČSSD takové podezření dlouhodobě u některých článků má.

Chovanec na otázku novinářů, zda by se měla sněmovní komise zabývat i vyšetřováním vzniku nahrávek, řekl, že když to bude potřeba, nemá s tím problém. "Je potřeba zjistit, kdo pana Babiše nahrál. A já jsem velice zvědav na ten výsledek," dodal ministr vnitra. Babiš přičítá jejich vznik okolí Chovance.