Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za první den kontrol potravináři nahlásili 46 tun drůbežího z Brazílie

Kuřecí prsní řízky, ilustrační fotografie
Kuřecí prsní řízky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – V České republice platí nové nařízení veterinářů, podle kterého musí být otestovány veškeré zásilky živočišných potravin z Brazílie na přítomnost bakteriálních salmonel. Jen za první den nahlásili potravináři příchod 46 tun drůbežího masa.

Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nařízení je platné od úterý do odvolání, testy hradí příjemci potravin. Za nesplnění nových povinností hrozí až dvoumilionová pokuta. „Podle hlášení podaného v souladu s novou právní úpravou měly zásilky dorazit do místa určení dnes. Příjemce však dnes informoval, že dojde ke zpoždění zásilky, a ta by měla dorazit až v pondělí," řekl Majer.

Brazilské maso by se tak nemělo na pulty dostat před testem. Jde i o import zboží z jiných členských států Evropské unie brazilského původu. Potravináři mají také od úterý mít povinnost oznámit potraviny z Brazílie SVS a vyplnit formulář na webu. Potraviny pak budou moci vypustit na trh až po obdržení vyhovujících laboratorních výsledcích.

Opatření bylo zavedeno v reakci na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři na konci minulého týdne stáhli z trhu 35 tun drůbežího masa původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu. Příjemci hrozí až padesátimilionová pokuta. Ministerstvo zemědělství upozorňuje, že závadnost brazilského masa častá.

SVS provedla do konce dubna asi 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Osm procent kontrolovaných brazilských potravin obsahovalo salmonely.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Témata:  maso Brazílie státní veterinární správa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy