Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Setkání se Zemanem v Liberci vládní krizi nevyřešilo

Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Liberec - Ani nečekaná večerní schůzka prezidenta Miloše Zemana se zástupci vládní koalice nepřinesla řešení politické krize v Česku.

ČSSD a KDU-ČSL trvají na odchodu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z vlády. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. „Trváme na tom, že problém je na straně hnutí ANO," řekl Chovanec novinářům.

„ANO ho může vyřešit tím, že Andrej Babiš odejde z vlády," uvedl s tím, že Babiš na schůzce nepřipustil, že by rezignoval. Chovanec na schůzce zastoupil předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku. Ten byl v době schůzky na návštěvě Lucemburska.

Podle Bělobrádka Zeman určité řešení navrhl, strany ho musí projednat. „Myslím si, že než se pan prezident vrátí z Číny, tak je prostor pro to projednat to (prezidentův dnešní návrh)," uvedl předseda lidovců, konkrétní plán Zemana ale nepředstavil.

„Rozhodně jsme se shodli na tom, jak hnutí ANO, tak KDU-ČSL, tak pan prezident, že předčasné volby nejsou prioritním řešením, a že je nechceme," dodal Bělobrádek.

Ministr vnitra Chovanec dodal, že návrhy, které předložil prezident, nepovažuje za převratné, nicméně je předá Sobotkovi a grémiu ČSSD. To zasedne v pátek. Podle Chovance bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude s návrhem na Babišovo odvolání dělat. „Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu," řekl novinářům Chovanec.

Babiš odjel bez komentáře, před novináře nepředstoupil ani prezident.

Témata:  Miloš Zeman Pavel Bělobrádek Andrej Babiš Milan Chovanec

Aktuálně se děje

11. května 2024 10:00

Jak dlouho vám vydrží pivo? Experti odpověděli na ožehavou otázku

Co udělat, když se grilování nevydaří a zůstane vám pár lahví piva, které teď budete pít téměř do nekonečna? Podle zprávy tiskové agentury DPA může být odpověď překvapivá.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy