Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš veřejně lhal, Zeman by měl dodržovat ústavu, usnesla se Sněmovna

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – ODS dnes v Poslanecké sněmovně prosadila usnesení týkající se ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. V něm se například uvádí, že Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Diskuse trvala skoro osm hodin.

němovna také vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Výzva souvisí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání z vlády, které Zeman zatím neprovedl. Návrh s výzvou Zemanovi podpořilo 95 ze 119 hlasujících, proti zvedli ruku čtyři poslanci z hnutí ANO.

Pro bod o Babišovi hlasovalo 94 ze 118 přítomných poslanců, proti bylo 21 členů dolní komory z hnutí ANO. Podpořila jej podle protokolu i Jana Lorencová (ANO), která ale v diskusi Babiše hájila.

Usnesení prosadila opoziční ODS. Text ohledně prezidenta mírně upravila po dohodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Na návrh KSČM poslanci také konstatovali, že dnešní debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. Požádali proto předsedu vlády, aby o řešení postupu krize poslance informoval na nejbližší schůzi.

S návrhem naopak neuspěl Matěj Fichtner (ANO), podle kterého měla Sněmovna uvést, že Sobotka selhal, když dal přednost zájmům ČSSD před zájmy Česka, destabilizoval zemi a vyvolal vládní a ústavní krizi. Fichtner neuspěl na plénu ani s výzvou vůči premiérovi, aby se „ihned vzdal své funkce a umožnil dosud úspěšné vládě České republiky dokončit svůj mandát až do řádných voleb".

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury neprosadilo výzvu Sobotkovi, aby podal původně ohlášenou demisi vlády, a žádost prezidentovi, aby ji v souladu s ústavou přijal. Další část návrhu hnutí obsahovala pozvání Zemana do Sněmovny, aby objasnil své postoje k ústavnímu řešení nynější vládní krize. Ani ta nebyla přijata.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy