Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka začne řešit kompetenční žalobu na Zemana příští týden

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se počátkem příštího týdne sejde s experty, aby připravili návrh kompetenční žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro případ, že by odmítl odvolat z vlády ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Počátkem příštího týdne se chci sejít s ústavními experty, se zástupci vládní legislativy a budu s nimi diskutovat náležitosti kompetenční žaloby, protože chci, aby ta kompetenční žaloba byla eventuálně k dispozici. Ale pořád věřím, že nebude potřeba ji podávat a že prezident republiky zareaguje a bude postupovat v souladu s ústavou," řekl Sobotka českým novinářům při návštěvě Lucemburska.

Zeman řekl, že další kroky v souvislosti s vládní krizí učiní po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května. Prezident včera večer na jednání v Liberci doporučil vládní koalici odchod Babiše i Sobotky z vlády, nebo předčasné volby do Sněmovny, které ale vládní strany odmítají.

Na koaličním jednání ve středu ráno se Sobotka lídrů ostatních stran ptal, zda chtějí odejít z vlády a zda chtějí vypovědět koaliční smlouvu. Dočkal se záporných odpovědí. "To znamená, že platí ten stav, který zde máme. Je tu koaliční vláda a koaliční smlouva a já usiluji o to, aby došlo k výměně ministra financí," řekl dnes.

Premiér nechtěl rozvíjet diskuse o dalších podmínkách, kterými by mohlo hnutí ANO podmiňovat Babišův odchod. ANO například trvá na tom, že mu zůstane ministerstvo financí. Sobotka uvedl, že nominant ANO nesmí být spojen s někdejším Babišovým holdingem Agrofert.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy