Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musí prezident odvolávat ministry? Zeman se chce na celou věc zeptat Ústavního soudu

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Doksy - Prezident Miloš Zeman podá podnět k Ústavnímu soudu (ÚS). Chce požádat o výklad, zda je hlava státu za všech okolností povinna odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Mezi politiky se nyní hovoří o ústavní či kompetenční žalobě na Zemana. ÚS má podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové informace zatím jen zprostředkovaně z médií.

Na Ústavní soud se chce s kompetenční žalobou obrátit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to v případě, že Zeman vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května.

"Nebudu to nazývat kompetenční žalobou, ale budu to nazývat podnět Ústavnímu soudu, aby sám vyložil ústavu, zda odvolání ministra je obligatorní v tom smyslu, že prezident je tomuto návrhu povinen vyhovět," řekl Zeman. "Ponechme tedy, ať už podnětem jedné nebo druhé strany, Ústavnímu soudu, jak se rozhodne, a já jeho rozhodnutí samozřejmě budu respektovat," řekl.

Zeman dnes zopakoval, že považuje za překážku pro odvolání Babiše koaliční smlouvu. Jako další překážku pro odvolání Babiše Zeman vidí to, že by měl premiér současně s návrhem na odvolání Babiše představit i jeho nástupce. Podle něj by bylo nezodpovědné vůči finanční stabilitě Česka ponechat ministerstvo financí bez vedení v době, kdy se začíná připravovat státní rozpočet na příští rok.

Za odvolání Babiše demonstrovaly ve středu v několika městech tisíce lidí, na nichž zaznívaly i výzvy, aby Zeman odstoupil. Prezident dnes oznámil, že se úřadu rozhodně nevzdá. Připomněl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely.

Zeman také kritizoval lidi, kteří proti němu protestovali při návštěvě Libereckého kraje a používali vůči němu ostrá vyjádření. "Já tyto demonstranty právě kvůli těmto výrazům pokládám za ty, kterým Tomáš Masaryk říkal patologická sedlina české společnosti. Můžeme jim také, chcete-li říkat kraválisté. Ale na druhé straně mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami a nikoli pouličními výkřiky," řekl.

Témata:  Miloš Zeman Ústavní soud ČR Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy