Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slabší koruna vytváří větší prostor pro růst sazeb, uvádí ČNB

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Bankovní rada ČNB dnes zveřejnila záznam z jednání 4. května. V případě, že by kurz koruny zůstal na slabší úrovni než očekává prognóza centrální banka, vznikl by větší prostor pro zpřísnění měnových podmínek, tedy zvýšení základních úrokových sazeb.

"Panovala nicméně shoda, že zpřísnění úrokové složky měnových podmínek ve druhé polovině letošního roku by mělo být pozvolné. Bylo také opakovaně zmíněno, že opuštění kurzového závazku znamená krok k postupnému návratu ke standardní formě provádění měnové politiky skrze nastavení úrokových sazeb," uvádí záznam.

Podle něj ovšem také zaznělo na jednání rady, že měnová politika tak krátce po ukončení kurzového závazku stále ještě není v normálním módu.

Samotná prognóza přitom uvádí vývoj kurzu koruny jako hlavní nejistotu odhadovaného ekonomického vývoje. "Trh zůstává překoupený a uzavírání korunových pozic finančních investorů může vést ke zvýšené rozkolísanosti kurzu v budoucnu, přičemž v průměru může koruna setrvat na slabších hodnotách oproti predikci," uvádí záznam.

Aktuální data z ekonomiky i prognóza ČNB potvrzují, že inflace je z pohledu budoucího plnění dvouprocentního cíle udržitelná. Přispívá k tomu příznivý vývoj na trhu práce a s tím související tlak na růst mezd.

Podle ve středu zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v dubnu 2017 meziročně o 2 %. Inflace se tak po třech měsících pohybu v horní polovině tolerančního pásma vrátila na dvouprocentní cíl ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v dubnu meziročně zvýšily o 2,1 %.

Celková meziroční inflace byla v dubnu o 0,2 procentního bodu pod prognózou ČNB. Důvodem byly nižší ceny potravin zejména z důvodu znatelného poklesu cen nealkoholických a alkoholických nápojů.

"Zveřejněná data představují jen lehké protiinflační riziko pro naplnění nové prognózy ČNB. Podle ní se má inflace ve zbytku letošního roku pohybovat v horní polovině tolerančního pásma. K cíli se pak inflace opět vrátí počátkem příštího roku a v jeho těsné blízkosti se bude nacházet i na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018," uvedl na webu centrální banky Tomáš Holub, ředitel sekce měnové ČNB.

"Důvodem tohoto očekávaného zmírnění inflace bude lehké zvolnění růstu domácích nákladů v následujícím období vlivem zvyšování dynamiky produktivity práce, a to i přes mírně zrychlující růst mezd a ekonomické aktivity. Současně se aktuálně proinflační působení dovozních cen rychle změní zpět na protiinflační, a to v důsledku zvolnění růstu cen zahraničních výrobců v kombinaci s prognózovaným posílením kurzu koruny," dodal.

Témata:  ČNB ekonomika inflace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy