Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš o sociálním bydlení: Koneční slovo má mít obec, ne centrální úřady

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že o nároku potřebných na sociální bydlení by měly rozhodovat radnice, ne úřady práce a jiné centrální instituce. Dnes to uvedl na sjezdu Rady seniorů ČR.

Návrh zákona o sociálním bydlení už čeká ve Sněmovně. V koalici na něm není shoda, výhrady má i opozice. Babiš je ale přesvědčen, že se při rozpravě poslanců o zákonu řešení najde. „Jde o to, kdo o tom (o sociálním bydlení) bude rozhodovat. Mají o tom rozhodovat starostové a primátoři, oni se mají postarat o ty lidi," řekl novinářům na sjezdu rady seniorů Babiš s tím, že sociální bydlení "není možné řešit centrálně, není možné řešit přes úřady práce".

Předloha prošla velkými změnami. Podle původního záměru rezortu práce měly mít obce ve svém bytovém fondu povinný podíl sociálních bytů. Někteří politici a Svazu měst a obcí ale byli proti a tato pasáž ze zákona vypadla. Podle projednávané verze by obce, které se rozhodnou sociální bydlení mít, na ně měly dostávat dotace od státu. Posuzovaly by i nárok potřebných. Pokud by obce sociální byty nechtěly přidělovat, hodnotily by nárok úřady práce a byt by zajistil státní fond.

Babiš vidí problém třeba v investicích do bydlení a dotacích. „Nemáme ministerstvo veřejného investování. Máme kompetenční zákon, kde sedm ministerstev mluví do investic. Máme ministerstev strašně moc," uvedl šéf ANO. Pokud by podle něj toto investiční ministerstvo existovalo, obec by je požádala o dotace na byty, domovy pro seniory či obnovu památek.

Politici se také neshodnou na tom, kdo by měl mít na sociální bydlení nárok. Podle ANO by ho měli dostat jen ti nejchudší, podle ČSSD by na ně měli dosáhnout i samoživitelé, senioři či postižení. Navrhovaná norma počítá s tím, že by sociální byt mohli mít ti, kteří půl roku žijí po ubytovnách, ústavech či azylových domech, a také ti, kteří vydávají za přiměřené bydlení přes 40 procent svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek životního minima.

Další přepracování zákona žádá opoziční ODS, podle TOP 09 nynější norma vzniku ghett nezabrání a vyžádá si desítky miliard. ANO i lidovci chtěli ještě úpravy normy. Rada seniorů vyzvala vládu, aby do voleb zákon prosadila.

Témata:  Andrej Babiš sociální bydlení

Aktuálně se děje

6. května 2024 21:26

Návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy má tři fáze, každá trvá 42 dní

Návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy