Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ČNB Rusnok předal čínské bance ICBC licenci na zřízení pobočky

Premiér v demisi Jiří Rusnok
Premiér v demisi Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Peking - Vyjednávání o vstupu čínské banky ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) do České republiky začala v roce 2016. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok dnes v Pekingu předal bance licenci.

O licenci banka požádala v polovině loňského roku. Podle Rusnoka byla posuzována necelý rok. Jednání označil guvernér za náročná kvůli tomu, že jde o první přímou pobočku prvního stupně založenou mateřskou bankou mimo Evropskou unii. Zřízení pobočky banka chystá na poslední čtvrtletí letošního roku.

ICBC už dřív založila investiční fond, který by měl v návaznosti na čínský strategický projekt nové Hedvábné stezky financovat infrastrukturní projekty ve východní Evropě. Fond sídlí v Mnichově. Částkou kolem 200 milionů eur by podle informací ČTK do ní měly přispět i české společnosti PPF a J&T.

Zeman na fóru, které se koná v budově ICBC, řekl, že si váží toho, že může být na území největší banky světa. Dále řekl, že se vztahy mezi ČR a Čínou výrazně zlepšily, a to i díky "osobnímu přátelství obou prezidentů". Připomněl svou páteční schůzku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Řekl, že čínskému protějšku předal dopis s 22 projekty.

Z čínských bank otevřela v Česku svoji pobočku předloni Bank of China, podle loňských informací serveru E15 se do Česka chystá vstoupit také šanghajská Bank of Communications (BoCom).

Témata:  ČNB Jiří Rusnok Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy