Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeské ANO do voleb povede Babiš, plánoval přitom kandidovat z posledního místa

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Krajský sněm hnutí ANO rozhodl, že Andrej Babiš povede středočeskou kandidátku do parlamentních voleb z prvního místa. Původní plány ministra financí přitom byly jiné. V čele pražské kandidátky stane ministr obrany Martin Stropnický.

Babiš na konci února ohlásil, že bude do Sněmovny kandidovat z posledního místa. "Oblastní organizace ho nanominovaly, aby byl lídrem naší kandidátky, dneska to krajský sněm odhlasoval," uvedl předseda středočeské organizace ANO František Petrtýl. Už dříve uvedl, že osobně by Babiše preferoval do čela kandidátky, protože když je to lídr strany, měl být lídrem i ve středních Čechách, kde bydlí.

Na druhé místo kandidátky zvolil sněm místopředsedkyni ANO a středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Petrtýl také řekl, že sněm dnes Babišovi vyslovil podporu ve sporu s ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na Babišovu demisi.

Do sněmovních voleb povede pražské ANO podle očekávání ministr obrany a místopředseda hnutí Martin Stropnický. Dvojkou zvolil dnes krajský sněm hnutí ANO ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ze třetího místa kandidátní listiny se bude o přízeň voličů ucházet profesorka 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednostka pracoviště pražského IKEM Věra Adámková.

Stropnický, který je šéfem pražské ANO, uvedl že sestavování kandidátky v tak velkém a významném kraji, jakým je Praha, vůbec nebylo jednoduché. "Je potřeba dojít k racionálnímu konsensu a najít kvalitní kompromis. A to se stalo," uvedl v tiskovém prohlášení.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Středočeský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy