Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak lidé nakupují na internetu? Obrat e-shopů výrazně ovlivňuje počasí i termín výplaty

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Společnost Shoptet, která se zabývá tvorbou a pronájmem e-shopů, zveřejnila zajímavý průzkum. Nejvíce nákupů proběhne v dopoledních hodinách mezi 10. a 12. hodinou. Lidé nejvíce utrácejí po 10. dni v měsíci, tedy po výplatě.

Nejnižší prodeje jsou v únoru, kdy dochází k poklesu o šest procent oproti ročnímu průměru a o 40 procent vůči období vánočních nákupů. V létě se oproti průměru zvyšuje počet lidí, kteří nakupují přes mobilní telefony o 15 procent.

Od poloviny září do konce ledna proběhne 55 procent všech objednávek. Kdy přesně začínají vánoční nákupy, ovlivňuje i počasí. "Například loni to bylo vzhledem k téměř tropickým zářijovým teplotám posunuto o téměř tři týdny v porovnání s předchozími lety," uvedl ředitel společnosti Miroslav Uďan.

Většina objednávek e-shopů přichází během pracovní doby, a to mezi 10. a 12. hodinou, další vlna je pak kolem 20. hodiny. "Nakupující využívají pracovní dobu, aby si v klidu vybrali, porovnali a objednali požadované zboží v e-shopech. Nákupy na internetu ovlivňují jednorázové krátkodobé události, jako jsou olympiády nebo různé sportovní události," dodal Uďan.

Češi letos utratí v internetových obchodech rekordních zhruba 115 miliard korun, meziročně o pětinu víc.

Témata:  e-shopy obchody Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy