Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi kritizují Zemana: Vládní krizi řeší špatně, domnívá se většina občanů

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Jak se dalo čekat, prezident Miloš Zeman si současnou vládní krizi vychutnává. Občanům se ale jeho chování příliš nelíbí, ukázal průzkum agentury Median pro Českou televizi. Jednání Hradu pokládají za špatně tři pětiny Čechů. Je mezi nimi i řada jeho voličů.

Jako dobré ho označilo 32 procent lidí. 37 procent veřejnosti se kloní k tomu, aby prezident co nejdříve odvolal ministra financí Andreje Babiše (ANO), jak mu navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle stejného množství lidí by měl s jeho odvoláním počkat na vyjádření Ústavního soudu.

Podle sociologa Medianu Daniela Prokopa je mezi kritiky Zemanova jednání v současné vypjaté situaci na české politické scéně i 43 procent lidí, kteří ho před čtyřmi lety volili v prezidentských volbách.

Obecně se k Zemanovu postoji ve vládní krizi kritičtěji staví zejména vysokoškoláci, lidé z větších měst a občané, kteří jsou k němu obecně kritičtější. Tedy obdobná skupina dotázaných jako ta, která nesouhlasí s jeho záměrem omilostnit doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

Sobotka návrh na odvolání Babiše odůvodnil podezřením, že se ministr financí v minulosti vyhýbal placení daní a ovlivňoval média, která vlastnil. Zeman se jeho návrhem chce ale zabývat až po svém čtvrtečním návratu z Číny.

Podle Medianu si jen 18 procent lidí myslí, že by Zeman neměl ministra financí odvolávat. Jejich počet se od počátku května zvýšil o sedm procentních bodů.

Témata:  Miloš Zeman průzkumy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy