Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zakázala míchaný amalgám v plombách, čeští zubaři museli hledat alternativu

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Mikulov - Česká stomatologická komora (ČSK) našla řešení, čím nahradit u dětí, těhotných a kojících matek takzvaný míchaný amalgám, jehož používání od příštího roku zakázal Evropský parlament.

Lékaři by měli mít na výběr z několika možností, přičemž amalgám a kompozitní pryskyřice u stálých zubů to nebude.

Komora vymyslela náhradu míchaného amalgámu a s pojišťovnami domluvila kompromis. "Nyní čekáme, zda dojde k finální dohodě. Ale zdá se, že velký problém pro pacienty by mohl být vyřešen," uvedl Roman Šmucler, který se v září ujme funkce prezidenta ČSK.

Konkrétní materiál, který by měl amalgám nahradit, ale neuvedl. "Není to jeden jasný materiál, je to u každého výkonu vždy výběr z několika. Možností je více, aby si lékař optimálně vybral," doplnil Šmucler.

Od 1. července 2018 budou moci zubaři používat u dětí do 16 let, těhotných a kojících žen místo míchaného amalgámu, který připravují přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti, pouze takzvaný kapslový amalgám, tedy amalgám předem připravený.

Kapslový amalgám ale zdravotní pojišťovny v Česku nehradí a takzvané bílé výplně mají podle českých stomatologů nižší životnost a vliv na zdraví nebyl ještě dostatečně prozkoumán. Ministerstvo zdravotnictví před časem uvedlo, že počítá s tím, že vždy bude jedna varianta pro pacienty zdarma.

Témata:  zubaři zdravotnictví Roman Šmucler

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy