Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelta podle policie ovlivňoval i složení dotační komise, která rozdělovala půl miliardy

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle policejního spisu měl předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta vliv také na složení 11členné expertní komise, která na ministerstvu školství o rozdělení půl miliardy z investičních dotací. Vyšetřovatelé tvrdí, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto vznikla Česku škoda téměř půl miliardy korun.

S náměstkyní ministerstva Simonou Kratochvílovou se Pelta podle odposlechů dohodl na pěti externích členech, jimž náměstkyně dopředu dala seznam 21 projektů, které nakonec ve výběru skutečně uspěly. Informoval o tom Radiožurnál.

Pelta s Kratochvílovou podle vyšetřovatelů navrhovali členy do expertní komise tak, aby v ní zasedli lidé jim loajální a blízcí.

Mezi vybranými členy údajně byli úřednice pražského magistrátu Soňa Fáberová, kterou policie zadržela, ale po výslechu propustila bez obvinění, vedoucí odboru investic České unie sportu Stanislav Janouš či předseda komise mládeže Českého svazu ledního hokeje Milan Vacke.

Policie však nikoho z členů komise neobvinila a není jasné, zda dotyční měli nějaký motiv a zda projekty skutečně nakonec ovlivnili, ačkoli všech 21 požadovaných projektů komise schválila.

Za zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku hrozí až 12 let vězení.

Témata:  Miroslav Pelta Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy