Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halík udeřil na Zemana: Při každé své zahraniční cestě nás překvapí novou ostudou

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Český katolický kněz a teolog Tomáš Halík se ostře pustil do prezidenta Miloše Zemana. Vyčítá mu nejen to, že v době vládní krize odjel do Číny, ale také jeho chování a slova, která pronesl při setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

„Miloš Zeman v době vážné vládní krize odjel ze země k čínským soudruhům a k Putinovi, aby nám všem názorně ukázal, kam ho srdce táhne a kam by chtěl táhnout naši zemi. Pokus představit sebe jako Trumpova miláčka, stavícího mosty mezi Východem a Západem, se ukázal jako další Zemanův trapný megalomanský výmysl: na Západě ho nikdo nebere vážně,“ nešetří Zemana ve svém komentáři pro server Christnet Halík.

Poukazuje na to, že současná návštěva Číny není zdaleka jediným problémem. „Při každé své zahraniční cestě nás překvapí novou ostudou, kterou dále vrší již nepočitatelnou hromadu, počínající vrávoráním nad korunovačními klenoty a oplzlými výroky v rádiu, od něhož musí rodiče preventivně odtahovat děti, kdykoliv se ujme slova hlava státu,“ zdůraznil duchovní Zemanovy známé kauzy.

Halík připomíná Zemanova poslední slova o „likvidaci novinářů“, kterými se podle něj naprosto překonal. „Dokonce sám kremelský diktátor musel ta slova zmírňovat, že je třeba je jen „redukovat“. Sotva to dořekl, mluvčí Ovčáček prohlásil předem za zlomyslné hlupáky všechny, kdo zase určitě nepochopí, jak povedený vtip to byl,“ shrnuje Zemanovo vystoupení v Pekingu.

Halík poukazuje na to, že vtip, jako každý výrok, je třeba chápat v kontextu. „Inženýr Zeman řekl ten vtip lídrovi země, kde jsou opoziční novináři opravdu likvidováni – vzpomeňme na zavraždění Anny Politkovské a mnoha a mnoha dalších. Je to projev vrcholné arogance, nebo příznak totální ztráty soudnosti? Zemanovu vtipnost je možné připodobnit k státníkovi demokratické země, který by za Třetí říše přijel do Berlína a k Vůdci frivolně prohodil, že Židé se mají likvidovat. Jeho mluvčí by vzápětí upřesnil, že šlo přece jen o neškodný vtip,“ rýpnul si filosof.

„Nechal by snad nějaký národ takového vtipálka v čele státu vládnout dál? Je opravdu možné, že se u nás ještě najdou lidé, kteří stále Zemanovi a jeho vtipům tleskají a ani teď se jim neotevřely oči? Můžeme hlas pro takového politika chápat jinak než jako opravdu špatný vtip? Tentokrát bych parafrázoval spíš zmírňující reakci Zemanova kremelského přítele: Takové politiky jistě nemáme likvidovat, avšak je životně nutné jejich počet na klíčových postech redukovat,“ dodává zostra Halík.

Témata:  Tomáš Halík Miloš Zeman novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy