Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České policii chybí experti na počítačovou kriminalitu, varuje Bradáčová

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes řekla, že česká policie nemá dostatek počítačových expertů, aby mohla obstát v boji s kybernetickým zločinem. Stále větší hrozba přitom číhá na školy.

Podle Bradáčové by měl stát dostatek expertů pro policii zajistit a zaplatit.  Kriminalita se podle ní přesouvá do počítačů a na internet.

Nejde přitom jen o majetkovou trestnou činnost, ale i o porušování ochrany soukromí nebo sexuální trestné činy, které stále častěji cílí i na děti.

Právě školy jsou podle Jiřího Průši ze sdružení CZ.NIC stále častějším terčem kybernetických útoků. Shromažďují totiž stále větší množství osobních dat o svých žácích.

Od poloviny roku budou mít navíc školy povinnost komunikovat přes datové schránky, což je postaví na stejnou úroveň jako například státní úřady. Ty mají přitom zabezpečení na výrazně vyšší úrovni.

Témata:  Lenka Bradáčová kybernetická bezpečnost školství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy