Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotku čekají schůzky kvůli novému ministrovi školství

Kateřina Valachová, ministryně školství s Bohuslavem Sobotkou /ČSSD/
Kateřina Valachová, ministryně školství s Bohuslavem Sobotkou /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má na příští dny naplánované schůzky s kandidáty do čela ministerstva školství. Nástupce Kateřiny Valachová (ČSSD), která ohlásila rezignaci kvůli kauze sportovních dotací, chce najít do konce května, kdy Valachová úřad opustí. Během dnešního rozhovoru to řekl ČTK. Spekuluje se o tom, že by se vedení ministerstva mohl ujmout dosavadní náměstek Stanislav Štech.

"V minulých dnech jsem se spíš zabýval otázkou nového ministra financí, v příštích dnech mám ale naplánované první schůzky," řekl Sobotka ČTK. K rozhodnutí by chtěl dospět tak, aby stihl na Pražský hrad poslat návrh nového ministra do konce května. "Nechci teď spekulovat o konkrétních jménech," dodal.

Situace na ministerstvu školství by podle Sobotky neměla mít vliv na středočeskou kandidátku ČSSD, kde je ministryně na druhém místě za šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem. "Já podporuji, aby ministryně kandidovala, myslím si, že se nemá za co stydět. Za dva roky na ministerstvu udělala víc než pět šest jejích předchůdců dohromady," uvedl.

Kandidátkami se bude sociální demokracie zabývat na pátečním jednání předsednictva. Musí jich schválit ještě zhruba polovinu, po projednání listin předsednictvem o finální podobě hlasují straníci v jednotlivých regionech. "Pokud jde o zbývající kandidátky, budeme je projednávat teď v pátek, já bych bych byl rád, kdybychom dokončili jejich projednání," řekl Sobotka.

Nejproblematičtější by mohla být pražská kandidátka, kde byl jedním z kandidátů na lídra ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Na nějakou dobu ale od úmyslu ustoupil, protože neprosadil svou představu o dalších místech kandidátky. "Není žádné tajemství, že si myslím, že by měl pražskou kandidátku vést ministr zdravotnictví. Zdravotnictví bude jedno z důležitých témat sociálnědemokratické politiky v příštích letech," uvedl premiér.

Témata:  školství Bohuslav Sobotka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy