Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už i komunisté kritizují Zemana: Milost pro Kajínka je účelový krok

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá se podivuje nad tím, proč právě teď prezident Miloš Zeman rozhodl o udělení milosti dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Prezident prý popírá sám sebe a milost vnímá poslankyně jako účelový krok.

Minulý týden prezident Miloš Zeman prohlásil, že od něj dvojnásobný nájemný vrah Jiří Kajínek dostane milost. Tu by mu měl Zeman udělit po svém návratu z Číny. Před prezidentskou volbou v roce 2013 přitom sdělil, že milosti bude udělovat výjimečně z humanitárních a zdravotních důvodů. Do letošního května jich udělil pouze sedm.

Podle poslankyně Miloslavy Vostré (KSČM) prezident Zeman neměl důvod, proč by měl dát milost Jiřímu Kajínkovi. Vostrá v článku, který poskytlo tiskové oddělení KSČM, Zemanovo rozhodnutí nechápe a klade si otázku, proč přišlo právě teď.

„Co se v případu objevilo za tuto dobu nového, že najednou měl prezident nutkání takto rozhodnout? O ničem nevím. Když k tomu přidáme, že Miloš Zeman opakovaně prohlašoval, že milosti bude udělovat maximálně ze zdravotních důvodů, tak nyní popírá sám sebe,“ píše ve své zprávě Vostrá. Zmiňuje, že jeho krok působí jako „účelový“ a může jít o jakousi snahu prezidenta odvést pozornost od „jiných vlastních nestandardních kroků,“.

Následně vyjmenovává důvody, proč by Kajínek neměl být omilostněn. „Nicméně soudy o něm rozhodovaly opakovaně, hlavně snaha o revizi odsouzení na doživotí byla mnohokrát odmítnuta u všech možných typů soudů, včetně Nejvyššího a Ústavního. Trestní spis měl 10 000 stran, vypovídalo 56 svědků a 10 soudních znalců,“ dodává Vostrá.

„Doufám, že prezident si uvědomuje, že svým rozhodnutím přebírá odpovědnost i za potenciální nebezpečí, které propuštěním Kajínka může nastat,“ píše poslankyně. Kajínek podle ní není „jenom“ vrah, ale bohatou kriminální minulost měl i před odsouzením za vraždu. Zmiňuje bytové krádeže, vykrádání chat, ale i útoky na veřejné činitele.

Vostrá připouští, že institut milosti je legitimním nástrojem, který může prezident využít. „Zeman si vybral nejznámější případ vězně, a to s jasným načasováním, nehledě na své předešlé výroky, kdy kupříkladu ještě minulý rok říkal, že Kajínkovi milost neudělí,“ podivuje se však poslankyně.

Témata:  Jiří Kajínek Miloš Zeman KSČM

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy