Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ustoupil: Limit pro osvobození spolků od EET se zvýšil na 300.000 Kč ročně

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ministerstvo financí změnilo hranici tržeb, do které nemusí spolky a neziskovky evidovat tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti. Částka 175 tisíc korun byla zvýšena na 300 tisíc ročně.

Vesnické spolky, obecně prospěšné společnosti či nadace by měly evidovat pouze příjmy z vedlejší podnikatelské činnosti, kterou vyvíjí za účelem podpory své hlavní nepodnikatelské činnosti. Pokud ale nepřesáhnou 300 tisíc korun nebo pět procent celkových příjmů, evidovat nemusí.

Za vedlejší činnost je považován například prodej stánkového občerstvení při venkovském fotbalovém zápase, který pořádá místní spolek. Může jít rovněž o různé plesy nebo místní zábavy, jejich cílem není vytvářet zisk.

Příjmy z hlavní činnosti, tedy členské příspěvky, dary nebo výnosy z veřejných sbírek, spolky a nadace podle zákona evidovat nemusí. "Jsem přesvědčen o tom, že tyto spolky nemají evidovat," uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Naším cílem je evidovat pouze činnosti, které jsou významné a měly by potenciál konkurovat podnikatelským subjektům," uvedl dnes generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Do limitu jsou přitom podle něj zahrnuty výhradně tržby z podnikatelské činnosti uhrazené v hotovosti, platební kartou, šekem, směnkou nebo jinými obdobnými způsoby. "Tržby hrazené převodem z účtu na účet se do limitu nepočítají," dodal.

"Naše sdružení obcí velmi očekávalo vydání nové metodiky pro tyto veřejně prospěšné poplatníky, neboť absurdní limit 175.000 Kč omezoval aktivitu spolků, omezoval regionální kulturu a společenský život v obcích. Nový limit je sice krokem vpřed, ale je také nedostatečný," uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák. Za minimální hranici považuje půl milionu Kč.

Také vládní KDU-ČSL by uvítala další posunutí hranice. "Já si myslím, že ta hranice by se mohla klidně zvýšit. My ji vidíme minimálně na půl milionu korun, možná výše," řekl ČTK lidovecký poslanec Jaroslav Klaška.

Podle něj by se EET mělo celkově ještě víc změkčit a výjimky by měly platit i pro lidi, kteří si jen přivydělávají nebo prodávají na farmářských trzích. "Všichni ti, kteří živí sami sebe, tak by neměli být pod EET. Od začátku jsme říkali, že EET je pro vybrané obory, kde se v minulosti prokázalo, že tam jsou daňové úniky," řekl Klaška. Připomněl v této souvislosti loňský lidovecký návrh, aby se EET nevztahovalo na živnostníky a podnikatele s příjmy do 414.000 Kč ročně.

Témata:  elektronická evidence tržeb Andrej Babiš neziskovky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy