reklama

Před týdnem se v Praze a dalších krajských městech konala vlna demonstrací s názvem "Proč? Proto!". V Praze se protestu pro ministrovi financí Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi údajně zúčastnilo přes 20 tisíc lidí. Organizátoři si jako hlavní cíl akce vytyčili vznesení požadavku, aby ministr financí odstoupil z vlády a aby prezident Zeman dodržoval ústavu. 

Dnes demonstrace vypuknou v hlavním městě, Uherském Hradišti, Ostravě, Brně, Liberci, Olomouci a Hradci Králové. Účast přislíbili i protestující z Náchoda a Pardubic, kteří se sjedou do Hradce. Demonstrace nese název "Je to na nás! Proč? Proto!". "Na nás je, zda chceme žít v zemi, kde si politik může dovolit úplně vše a stále zůstávat ve svém úřadě. Stále ovládat svoji chobotnici politiky, ekonomiky a médií," stojí v popisku události na Facebooku.

"Víme, že mnoho lidí ve své tíživé situaci chce volit ty, kteří jim slibují, že bude líp. Ale prosím podívejme se za oponu, ti vládci, kteří nedodržují základní pravidla, jako pan Babiš a Zeman, ti určitě zlepšení nepřinesou.," stojí v prohlášení. 

K dnešnímu dni má demonstrace svolaná do Prahy zatím účast 5100 lidí, účast zvažuje přes 10 tisíc lidí.

Základní požadavky demonstrujících nadále trvají. Odvolání Babiše z vlády a dosazení na ministerstvo financí někoho, kdo by umožnil, aby v resortu proběhl "nezávislý audit". Požadují také ústavní žalobu na prezidenta, případně jeho odstoupení. Na místech demonstrace tak budou moci návštěvníci podepsat petici, která obsahuje tyto požadavky. Organizátoři demonstrace v čele se Šárkou Fialovou tak chtějí dotlačit senátory a poslance k tomu, aby došlo k odchodu Babiše z ministerstva financí a aby zahájili jednání o ústavní žalobě na prezidenta Zemana.