Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhodobě nemocní zaměstnanci zřejmě dostanou vyšší nemocenskou, poslanci změnu schválili

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Sněmovna dnes chválila vládní novelu o pojistném na sociální zabezpečení. Zaměstnanci v delší pracovní neschopnosti tak zřejmě budou brát od příštího roku vyšší nemocenskou. Norma musí ještě projít Senátem, pak poputuje na Hrad k podpisu prezidenta.

V prvních třech dnech nemoci zaměstnanec nedostává nic. Pak do 14. dne dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele. Zatímco nyní dostávají zaměstnanci od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově by od 31. dne nemoci měla dávka vzrůst o šest procentních bodů a od 61. dne na 72 procent. 

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že schválený text zákona vrací situaci do podoby před škrty způsobenými ekonomickou krizí.

Sněmovna do novely vložila také zavedení elektronické neschopenky, přičemž by podle úpravy Jiřího Běhounka (za ČSSD) zůstala i možnost jejich papírové podoby. Vznikl by rovněž registr ošetřujících lékařů, který by spravovalo ministerstvo práce.

"Zákon (neschopenky) zavádí nepovinně. To znamená, že lékaři, kteří budou chtít i nadále vyplňovat takové ty tři podlouhlé papírky, tak je klidně mohou vyplňovat. Tu následnou elektronizaci pak provede Česká správa sociálního zabezpečení," řekla Marksová.

Cílem vládní novely je zjednodušit administrativu živnostníkům. Navrhované změny v ní vycházejí ze zkušeností České správy sociálního zabezpečení. Například zálohy by měly být splatné v měsíci, na který se platí. Nově by měl být stanoven měsíční vyměřovací základ pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.

Témata:  nemocenská zaměstnanci zaměstnavatelé nemoc Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy