Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR žije 537 sto a víceletých důchodců, k penzi dostanou navíc 2 tisíce

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že v březnu 2017 pobíralo důchod 472 žen a 65 mužů, kterým bylo sto a více let. Nejvíce jich žilo v Praze (101) a v Jihomoravském kraji (81), nejméně v kraji Karlovarském (13). Ke stým narozeninám obdrží senioři rozhodnutí o trvalém zvýšení důchodu o 2 000 korun a osobní dopis ministryně práce Michaely Marksové.

Nejstarším důchodcem v ČR je žena, která se narodila v roce 1908 a žije v Jihomoravském kraji, druhá nejstarší důchodkyně se narodila ve stejném roce a žije v kraji Vysočina. Nejstarší muž se narodil v roce 1912 a bydlí v Královéhradeckém kraji, informuje cssz.cz.

Z celkového počtu 537 sto až stoosmiletých seniorů je 186 stoletých, 121 stojednoletých a 101 stodvouletých.

Oslavenci mají většinou zájem o dění kolem sebe, rozdávají úsměvy a často se pochlubí i zajímavými koníčky (hra na klavír, kreslení, sledování sportu apod.). Receptem na dlouhověkost je podle většiny stoletých seniorů aktivita a činorodost až do pozdního věku a optimistický postoj k životu.

Česká společnost stárne. Podle demografů bude nejvýraznější změnou právě přibývání lidí v hodně vysokém věku. Podle propočtů statistiků by mohlo v Česku v polovině století žít bezmála 13.000 stoletých a starších osob, v roce 2065 by jich mohlo být skoro 19.700. Převládat by měly ženy. Muži by měli tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.

V prosinci 2011 žilo v Česku 559 osob starších sto let. V lednu 2013 správa vyplácela důchod 1103 stoletým. Loni na konci března penzi pobíralo 603 mužů a žen "s deseti křížky". Počet stoletých lidí v posledních letech klesal. Velmi vysokého věku se totiž dožívají slabé ročníky, které přišly na svět za první světové války. Tehdy narozených dětí výrazně ubylo. Zatímco před rokem 1910 se podle údajů Českého statistického úřadu v českých zemích rodilo přes 300.000 dětí ročně, ve válečných letech to nebyla ani polovina.

Témata:  důchodci Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy