Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o sociálním bydlení možná do voleb schválen nebude

Bohuslav Sobotka a Michalea Marksová /oba ČSSD/
Bohuslav Sobotka a Michalea Marksová /oba ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Je možné, že zákon o sociálním bydlení do podzimních voleb už schválen nebude. Sněmovna dnes ani napotřetí nedokončila úvodní kolo debaty o sporném návrhu z pera ministerstva práce a sociálních věcí.

Vedle požadavku na vrácení návrhu vládě k přepracování dnes opoziční poslanci vznesli návrhy na zamítnutí normy už v prvním čtení, případně i na prodloužení lhůty pro její projednání ve výborech.

„Zákon je nebezpečný socialistický experiment, který přináší řádově desítky miliard výdajů," uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Zpravodajka Jitka Chalánková (TOP 09) návrh opět označila za paskvil a kritika zněla také z koaličních lavic. "Takto chaotický zákon nelze opravit. Je nutno připravit nový v minimalistické verzi," uvedl lidovec Ludvík Hovorka.

Kritici předlohy poukazují mimo jiné na mnohamiliardové výdaje, které by podle nich přinesl. Pochyby panují i o okruhu lidí, jichž by se mohlo sociální bydlení týkat.

Už odpoledne poslanci odhlasovali, že dnes budou moci jednat do večera. Plán ale zhatila přestávka na jednání klubu, kterou si vzali občanští demokraté. Jednací den tím skončil. Kdy se Sněmovna k předloze vrátí, není jasné. O návrzích přednesených z řad pravicové opozice by hlasovala až v závěru prvního čtení. V případě, že by některý z nich přijala, by legislativní cesta normy v nynějším volebním období prakticky skončila.

Poslanci se nedostali ani k dalšímu pevně zařazenému bodu, podobně spornému návrhu o zavedení zálohovaného výživného za neplatiče alimentů. I v případě této normy tak šance na její přijetí významně klesly.

Témata:  sociální bydlení Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy