Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se opět sejde se Zemanem, Bělobrádek z Pilného nadšený není

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požádal Pražský hrad o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) od pravděpodobného nového ministra financí Ivana Pilného (ANO) neočekává nic dobrého.

Schůzka prezidenta Miloše Zeman s Babišem by se měla uskutečnit v příštích dnech, sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Babišovo odvolání z funkce ministra navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) 5. května, zdůvodnil ho podezřeními z daňových úniků a z toho, že Babiš ovlivňoval novináře svých bývalých médií. Zeman návrhu dosud nevyhověl. Předseda hnutí ANO odmítá na funkci rezignovat, s odvoláním ale již počítá. Po dohodě s ČSSD o svém nástupci považuje vládní krizi za vyřešenou a chce požádat Zemana, aby Sobotkovu návrhu vyhověl.

Ovčáček dnes neupřesnil, kdy se Zeman vyjádří, jak bude ohledně Babišova odvolání dál postupovat. "Andrej Babiš se již vyjádřil v tom smyslu, že chce požádat o odvolání ke konci května. Časový rámec je tedy zřejmý," napsal ČTK v textové zprávě.

Návrh na jmenování Ivana Pilného (ANO) ministrem na Pražský hrad už dorazil, oznámil dnes Sobotka. Zemana vyzval, aby ve věci konal.

Pilný o sobě řekl, že chce být jako šéf státní kasy lakomý. Bělobrádek dnes novinářům také řekl, že se prací nového ministra se chce nechat překvapit. "Prohlásil, že věda je černá díra, takže nic dobrého," odpověděl Bělobrádek na dotaz, co očekává od nového ministra financí. "Očekávání jsou často naplněna a často nenaplněna, takže necháme se překvapit," dodal vicepremiér. Poslední dotaz se týkal toho, zda podle Bělobrádka skončila vládní krize. "Nejsem věštec," reagoval.

V pondělí bude žádat o navýšení rozpočtu. Kolem 1,2 miliardy Kč by podle něj mělo posílit aplikovaný výzkum i financování některých institucí. "Je to věc, která prošla připomínkovým řízením a předložím to na jednání vlády příští týden v pondělí," řekl.

Vláda minulý týden nerozhodla o Bělobrádkově návrhu zvýšit v příštím roce státní financování vědy a výzkumu na 36,2 miliardy korun, což je zhruba o 3,5 miliardy víc než letos. Vicepremiér navrhoval i růst střednědobých výhledů do roku 2020, víc peněz by mělo jít zejména do aplikovaného výzkumu.

Bělobrádek již dříve avizoval, že peníze navíc by v příštím roce měly posílit mimo jiné rozpočet Akademie věd a vysokých škol. V návrhu jsou i peníze pro další ministerstva, kterým se na vědu v minulých letech nedostávaly. Stát se podle vicepremiéra musí připravit na to, že po roce 2024 nebude mít ČR tolik peněz na vědu a výzkum z evropských fondů jako v současnosti.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Pavel Bělobrádek Ivan Pilný

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy