reklama

Rozsudek Okresního soudu ve Vyškově je nepravomocný, obhajoba se na místě odvolala. Hrozily mu až čtyři roky vězení.

Obžalovaný voják se k činu přiznal a litoval ho. "Strašně mě to mrzí, každý den si to několikrát vyčítám," uvedl ve své závěrečné řeči Šoupal. Nepodmíněný trest pro něj navrhoval žalobce Radek Hůlka, podle kterého by měl být zároveň i preventivním upozorněním pro všechny držitele zbraní.

Spokojený s rozsudkem byl i postřelený voják. "Já to považuji za zadostiučinění. Mělo by to být poučení pro všechny ostatní držitele zbraní, že s kvérama se nechlastá. Sám jsem držitelem zbrojního průkazu a do hospody se prostě kvér nenosí," uvedl po vynesení rozsudku. Obhájce ani obžalovaný voják se k rozsudku nevyjádřili.

Výstřel vyšel v jednom z vyškovských barů v noci na 8. října. Poškozený voják utrpěl průstřel pravé strany hrudníku, průstřel plíce, zlomeninu lopatky a žebra. U soudu už dříve vypověděl, že nejdříve seděli s obžalovaným u baru a popíjeli pivo a další alkohol. Šoupal mu podle něj potají ukazoval pistoli. "Porůznu s ní manipuloval, mířil s ní po lidech, říkal, že teď by to ty lidi mohli koupit," uvedl poškozený.

Později k nim přibyli další známí a Šoupal z domu přinesl ještě další pistoli a útočnou pušku, všechny legálně držené. "Začal s tím manipulovat, říkal, že má včeličky pro všechny tady, že je skoro jako bůh," uvedl už dříve postřelený muž. Řekl, že Šoupal na něj vystřelil po placení. Podle znalce měl Šoupal v té době v krvi 1,5 až 2,3 promile alkoholu.