Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany chce zapojit občany do pomoci armády

lIlustrační foto
lIlustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Ministerstvo obrany chce během letošního léta přijít s věcným návrhem zákona, který by měl v budoucnu pomoci k dobrovolnému zapojování obyvatel Česka do plnění úkolů ozbrojených sil

Vyplývá to z návrhu, kterým se bude v pondělí zabývat vláda. Pokud by předpis v budoucnu vznikl, mělo by v něm ministerstvo řešit také to, jak posílit fyzickou zdatnost a znalosti obyvatel, aby je mohli využít k obraně státu.

Ministerstvo konstatuje, že doposud byl kladen důraz především na brannou povinnost, zkušenosti armády ale prokazují, že velmi účinná je přímá spolupráce s občany. Ta v současnosti probíhá prostřednictvím informačních prezentací, branně sportovních akcí a soutěží. "V tomto směru je nezanedbatelnou aktivitou ministerstva obrany také jeho vydavatelská činnost," stojí v materiálu.

Možnosti zapojování občanů do dobrovolných aktivit však podle resortu nejsou zcela využité. Rozvíjet by se mohla spolupráce se sportovními jednotami, spolky a svazy, případně s radioamatéry, kynology, sportovními letci a spolky zaměřenými na poskytování zdravotních služeb či zájmové užívání zbraní. Zájem občanů podílet se na obraně státu mimo výkon branné povinnosti přitom podle ministerstva roste.

Inspiraci je podle resortu možné hledat v české historii či v zahraničí. Připomíná například tělovýchovné spolky vznikající už od druhé poloviny 19. století, začlenění některých spolků do obrany státu v meziválečném období, nebo zákon o branné výchově z roku 1937. V zahraničí mohou legislativci najít vzory v Polsku, Finsku, Dánsku, Maďarsku, Izraeli, Estonsku či Kanadě.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy