Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční studenty možná snadněji dostanou studijní víza v Česku

Vysokoškolští studenti
Vysokoškolští studenti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Cizinci ze zemí mimo EU, kteří se dostali na vybrané vysoké školy v Česku, by mohli mít snadnější cestu k získání studijního víza.

Nemuseli by se už registrovat v systému Visapoint, ale žádost by podávali ve stanovený termín osobně na ambasádě či konzulátu. Povolení k pobytu by pak za splnění podmínek mohli dostat do dvou měsíců. Zavedení nového vízového Režimu student navrhuje ministerstvo školství. Využívat by se měl zatím v 11 zemích, snadněji by vízum měsíčně mohlo dostat až kolem 340 studentů. Záměr by měla v pondělí posoudit vláda.

Registrační systém pro žadatelů o víza Visapoint sklízí dlouhodobě kritiku. Ta se týká omezené kapacity pro přijímání žádostí. Cizinci tak ve snaze získat volný termín k zaregistrování platí překupníkům. Podle kritiků se to týká třeba Ukrajiny či Vietnamu.

Ministerstvo v podkladech pro vládu uvedlo, že nový Režim student by měl činnost zprostředkovatelů omezit. Měl by také bránit zneužívání studijních víz, dostávat by je měli jen skuteční zájemci o vysokoškolské vzdělávání. Změna by také měla umožnit cizincům včas nastoupit do ročníku. Posílí se i mezinárodní konkurenceschopnost vysokých škol.

Režim student by měl fungovat od května do srpna. Seznam států i kvóty na počet žádostí stanoví ministerstvo zahraničí. České zastupitelské úřady v Rusku by mohly podle návrhu měsíčně přijímat 63 žadatelů, na Ukrajině 49, v Kazachstánu 24, v Turecku 49, v Srbsku 33, na Filipínách 17 a ve Vietnamu 40. Výčet doplňují Nigérie, Ghana, Uzbekistán a za určitých podmínek i Irán. Celkem by to mohlo být 344 studentů.

Témata:  studenti vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy