Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stanovy ČSSD prý neumožní svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha Stanovy ČSSD neumožňují podle předsedy strany Bohuslav Sobotky svolání rozhodčího řízení, které navrhla jihočeská ČSSD. Ta žádá vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky pro podzimní parlamentní volby.

Rozhodčí řízení podle stanov řeší pouze spory mezi členy sociální demokracie nebo členy a orgány strany. Nemůže ho vést jeden z kolektivních orgánů ČSSD proti jinému, sdělil dnes Sobotka ČTK.

"Tím spíše ne ve chvíli, kdy právě předsednictvo je orgánem, který stanoví sedmého rozhodce v případě, že se na něm nedohodnou strany sporu," uvedl Sobotka. Vedení strany Zimolu z kandidátky v pátek vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Předseda jihočeských sociálních demokratů figuroval na posledním 22. místě kandidátní listiny.

"Je důležité připomenout, že s výjimkou změny na posledním místě kandidátky nedošlo ze strany vedení ČSSD k žádné jiné úpravě a bylo respektováno jak krajským výborem navržené pořadí kandidátů, tak osobnost navrženého lídra," sdělila Sobotka. Věří tomu, že jihočeská ČSSD bude rozhodnutí předsednictva respektovat.

Postup vedení strany dnes podpořil místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se pátečního jednání neúčastnil. Hlasoval by ale rovněž pro vyškrtnutí Zimoly z kandidátky, protože jeho kauzy by prý strana mohla hájit jen složitě.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy