Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory mezi levicovými politiky. Komunista se ostře pustil do Chovance a ČSSD

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec se stal terčem kritiky komunistického poslance Ivo Pojezného (KSČM). Ten mu vyčítá neúctu k institutu interpelace a neplnění volebních slibů sociální demokracie. Příkladem je prý neřešení situace kolem České pošty.

Poslanec a lídr kandidátky KSČM v Jihomoravském kraji Ivo Pojezný se pozastavuje nad tím, k čemu existuje institut interpelací. Interpelace slouží k možnosti zjistit od člena vlády jeho postoje a odpovědi na námitky od členů Sněmovny. Pojezný však s interpelacemi nemá dobrou zkušenost.

„Před časem jsem interpeloval ministra vnitra a prvního místopředsedu ČSSD Milana Chovance k dění ve státním podniku Česká pošta spadající do jeho kompetence. Stále častější dotazy zaměstnanců tohoto podniku, které dostávám, argumentují tím, že jejich požadavky nikdo neřeší, vlastně je ani nevyslechne,“ píše poslanec ve své zprávě, kterou poskytlo tiskové oddělení strany.

Pojezný zmiňuje, že práce na poště patří spíše k těm hůře ohodnoceným pracím a mzdy jsou velmi nízké. „Právě v souvislosti s tímto jsem se ve své interpelaci ministra Chovance dotázal, v jaké fázi je další spolupráce mezi ČSOB, respektive Poštovní spořitelnou a Českou poštou. Výdělek pro Českou poštu je na základě této spolupráce cca 1,5 miliardy korun ročně. Zatímco ČSOB přináší zisk pět miliard korun ročně. Jde tedy o velký nepoměr. Vzhledem k tomu, že právě letos končí původní smlouva obou subjektů, má otázka zněla, zda konečně nechce ministr splnit jeden z předvolebních slibů své strany a iniciovat prostřednictvím pošty vznik komerční banky vlastněné státem,“ vysvětluje poslanec.

Ministr Chovanec mu prý odpověď zaslal formou dopisu, který „nic neříká“. V jeho odpovědi prý stálo, že vznik komerční banky vlastněné státem v podstatě není možný. „Nejde přece o to, co v jejich programu stojí, vždyť papír unese vše. Důležité je kontrolovat, co z tohoto velkolepého programu bylo splněno a teprve potom vypsat ČSSD účet za její čtyřleté parlamentní a vládní působení. Koneckonců máme k tomu reálnou možnost v podzimních parlamentních volbách,“ míní Pojezný.

Témata:  Milan Chovanec KSČM Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy