reklama

Stát by měl podle jednoho z poslaneckých pozměňovacích návrhů platit zdravotní pojištění i za lidi, kteří mají nařízenu ústavní léčbu. Žádá o to Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). „Zpravidla reálně nemají z čeho platit pojistné, a tak dochází k tomu, že dluží zdravotním pojišťovnám částky v řádu desítek tisíc korun," napsal ve zdůvodnění.

Změnu navrhuje lidovec také v hrazení zubních výplní, když bude v Evropské unii zakázáno používání amalgámu, který není dodáván v kapslích. Úplný zákaz amalgámu se bude týkat dětí a těhotných a kojících žen. V jejich případě by pojišťovny hradily výplň ze skloionomerního cementu.

U očkování seniorů by se pozměňovacím návrhem Davida Kasala (ANO) dostaly na stejnou úroveň oba druhy vakcín využívaných lékaři. Nyní mohou mít senioři bez doplatku jeden druh vakcíny. Pokud chtějí druhý, šetrnější, musejí podle důvodové zprávy doplatit zhruba tisícikorunu. Kasal navrhl taky hrazené očkování chlapců proti papilomavirům, nyní je mají placené jen dívky.

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) znovu prosazuje rozšíření pravomoci praktických lékařů při předepisování léků. Nyní musejí i v případě některých běžných léků posílat pacienty ke specialistům. Praktický lékař sice lék předepsat smí, není ale nárok na úhradu z pojištění.

Roční limity na doplatky za léky pro děti do 18 let a seniory od 65 let by se měly podle vládní novely snížit od příštího roku z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let věku na 500 korun. Novelu dnes podpořil zdravotnický výbor. Po překročení limitu pojišťovny vracejí pacientům peníze, které zaplatili navíc. Systém veřejného zdravotního pojištění bude změna stát zhruba 440 milionů korun ročně.

Celkové příjmy systému by měly letos dosáhnout 276,6 miliardy korun. Výdaje by měly být asi o 23,5 milionu nižší. Novelu o zdravotním pojištění čeká po dnešním druhém čtení závěrečné schvalování, které by se mohlo uskutečnit v červnu.