Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dál bojuje proti zbraňové směrnici, žalobu chce podat do začátku srpna

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Žalobu proti nedávno schválené směrnici o zbraních chce Praha podat k Soudnímu dvoru EU nejpozději do začátku srpna. Česko s materiálem dlouhodobě nesouhlasí. Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března.

Směrnice vstoupí v platnost 13. června a termín pro podání žaloby vyprší 7. srpna. Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra. Podání žaloby by ještě předtím měla probrat vláda.

Cílem směrnice je zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU.

V Česku se proti změně zvedla vlna nevole. Šéf rezortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tvrdí, že není například znám jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň. Změny by se také podle vnitra dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Chovanec připomněl, že proti přijetí směrnice v této podobě Česko razantně vystupovalo na všech možných úrovních. „Proto i nadále platí, že spolu s ministerstvem zahraničních věcí připravujeme žalobu, kterou chceme se souhlasem vlády nejpozději do začátku srpna podat k Soudnímu dvoru EU," uvedl dnes Chovanec.

Témata:  zbraně Ministerstvo vnitra České republiky EU Milan Chovanec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy