Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš byl odvolán. Zeman ocenil jeho působení na ministerstvu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Andrej Babiš (ANO) už není ministrem financí. Na Hradě jej dnes z funkce odvolal prezident Miloš Zeman. Jeho nástupcem jmenoval poslance Ivana Pilného (ANO).

Odvolání šéfa hnutí ANO z vlády navrhl začátkem května premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), zdůvodnil to pochybnostmi o Babišových příjmech a podezřeními, že vicepremiér obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil. Na postu místopředsedy vlády Babiše vystřídá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sobotkovu návrhu Zeman vyhověl až po 19 dnech. Babiše prezident označil za „odstupujícího ministra" a poděkoval mu. „Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím," uvedl Zeman. Pochválil jej za rozpočtový přebytek, výběr daní či omezení daňových úniků.

„Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní," dodal Zeman. Věří tomu, že se s předsedou hnutí ANO setká minimálně v červenci na poradě ekonomických expertů v Lánech.

Zeman Pilnému připomněl dva citáty ze společné schůzky. "První zněl: 'Já tomu vůbec nerozumím.'," uvedl. Jako předseda hospodářského výboru Sněmovny se však Pilný podle Zemana zabýval reálnou ekonomikou. K Pilného slovům, že je lakomý, pak Zeman řekl, že pro šéfa státní kasy je to vhodná vlastnost.

Sobotka dnes uvede Pilného do úřadu. Se Zemanem se sešel poprvé od začátku května, kdy prezident na Hradě zinscenoval přijetí demise kabinetu, ačkoliv ji Sobotka nepodal. Kvůli Zemanovu výkladu, že demise předsedy vlády znamená pouze jeho konec, se poté Sobotka místo plánu podat demisi celé vlády rozhodl odvolat pouze Babiše.

Pilný byl třetím kandidátem hnutí ANO na nového ministra. Náměstkyni z ministerstva financí Alenu Schillerovou a Brabce Sobotka odmítl kvůli tomu, že podle něj mají příliš blízko k Babišovi či jeho bývalému koncernu Agrofert.

Sobotka od Pilného očekává zajištění nezávislosti Finanční správy. Ta podle jeho názoru měla svázané ruce při prověřování jednokorunových dluhopisů vydaných Agrofertem, když jejich držitel Babiš současně stál v čele ministerstva. Očekává také, že Pilný bude pracovat na návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Ivan Pilný

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy