reklama

Jde o střelce, řídícího střeleb a velitele vozidla. "Podal jsem obžalobu k Okresnímu soudu v Olomouci na tři muže pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, sazba se zde pohybuje od šesti měsíců do čtyř let," uvedl Rašendorfer.

Neštěstí se odehrálo loni v květnu. Podle dostupných informací jedno z bojových vozidel pěchoty při nočních střelbách na Libavé zasáhlo z kanonu další pásový transportér s tříčlennou posádkou uvnitř. Podle žalobce chyboval řídící střeleb, samotný střelec z bojového vozidla pěchoty i velitel vozidla, ze kterého se střílelo.

Případem se zabývala i komise náčelníka Generálního štábu, vyšetřování poté ukončila a svou zprávu postoupila policii k využití. Podle mluvčího Generálního štábu Jana Šulce jednomu ze tří obviněných vojáků zanikl na konci ledna letošního roku služební poměr, další dva dál působí v armádě. Rozhodující podle něj v tomto případě bude to, co řekne soud.

Střela z vedlejšího bojového vozidla pěchoty zranila dva vojáky. Šlo o desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice, oba skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění. Ministerstvo obrany později zveřejnilo, že přišel o levou ruku. V nemocnici bojoval několik dní o život, jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.