Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo odmítlo kritiku ČSSD za návrhu rozpočtu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí nesouhlasí s ČSSD, která dnes rozcupovala návrh státního rozpočtu na rok 2018. Ministři za ČSSD představili řadu dalších požadavků, které ministerstvo vyčíslilo na zhruba 30 miliard korun.

"Ministerstvo financí plně reflektuje všechny priority vlády v sociální oblasti, a to za nepřekročitelného předpokladu zachování plánovaného schodku ve výši 50 miliard korun. Dnešní vyjádření některých ministrů na adresu tohoto návrhu nejsou ničím jiným, než matením veřejnosti a slibováním nesplnitelného," uvedl úřad.

Všechny priority, které ČSSD zmiňuje, ministerstvo podle svého vyjádření do návrhu zapracovalo. Návrh rozpočtu podle MF tak počítá jak s valorizací penzí o 500 Kč, tak s růstem mezd zaměstnanců veřejného sektoru, a to od 1. listopadu letošního roku.

"Vzhledem k tomu, že se shodujeme na nepřekročitelném deficitu ve výši 50 miliard korun, budu se jednotlivých ministrů na blížících se jednáních ptát na to, zda a kde hodlají ušetřit ve svých vlastních kapitolách," uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Návrh rozpočtu označil za kvalitní.

Rozpočet podle MF počítá s posilováním bezpečnosti a protiteroristickými opatřeními, ministerstvu obrany i vnitra proto rozpočet stoupne. V případě školství MF navrhuje desetiprocentní nárůst tarifů učitelů, přidání jedné miliardy korun na podporu sportu nebo 1,6 miliardy na kariérní řád učitelů. MF odmítlo i kritiku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), že má nedostatek peněz na výstavby zařízení sociálních služeb.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky státní rozpočet Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy