Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šmejdi jsou na ústupu? Případů porušení zákona na předváděcích akcích letos ubylo, říká ČOI

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) pravidelně monitoruje předváděcí akce. V 1. čtvrtletí 2017 uskutečnila 28 kontrol, kdy porušení právních předpisů zjistila téměř v 36 procentech. Ve stejném období v roce 2016 to bylo více než 80 procent zjištění.

V 1. čtvrtletí 2017, stejně jako v minulém roce, organizátoři nejčastěji porušili oznamovací povinnost o konání akce. Přestože počet nekalých obchodních praktik klesá, ČOI i v tomto období podle svého webu uložila pokuty celkem za zhruba 7,5 milionů korun.

Nejvyšší pokuty dostala společnost BNM-MEDICAL CZECH. SE, a to za více než 3,4 milionu korun.

"Nová právní úprava, platná od konce roku 2015, která zakazuje přijímat platby na místě nebo před uplynutím lhůty sedmi dnů od uzavření smlouvy, byla zásadním právním dokumentem pro zlepšení situace. Přesto však prodejci přichází s novými promyšlenějšími praktikami, jak obcházet i tuto novelu zákona. Proto se ČOI do budoucna na kontrolu těchto praktik zaměří," řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

ČOI také v prvních třech měsících dostala méně podnětů od spotřebitelů než loni. Zatímco letos se na inspekci obrátili spotřebitelé ve dvou desítkách případů, loni počet podnětů překročil stovku.

Témata:  šmejdi, podvodní prodejci ČOI (Česká obchodní inspekce) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy